08 травня 2017

Зову «золото» і «срібло»


Сергій і Валерія Сапун з членами журі після виступу

Учні Шосткинської дитячої школи мистецтв продовжують переможну весняну ходу. Тільки-но ЗМІ повідомили про неабиякий успіх Єгора Бахмута на конкурсі юних піаністів, який відбувся на Мальті, і знову – перемога!
Цього разу наші талановиті юні музиканти відзначилися в місті, яке останніми роками має статус столиці баяна та акордеона в Україні, – Дрогобичі. Тут, у невеликому місті, щорічно проводиться декілька важливих заходів баянно-акордеонного спрямування високого рівня, у яких беруть участь кращі виконавці і діячі музичного мистецтва багатьох країн Європи. Саме тут, у Дрогобичі, де останнім часом значно активізувалась народно-інструментальна течія музичного мистецтва, помітне місце посів відомий серед музикантів Міжнародний конкурс баяністів-акордеоністів «PERPETUUM MOBILE», який проводиться на базі Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка.

Цьогорічний Х, ювілейний конкурс, проходив з 29 квітня до 3 травня. У ньому брали участь представники 8 країн, а оцінювали майстерність конкурсантів знані музиканти – Володимир Зубицький (Україна-Італія), Іван Єргієв, Володимир Мурза, Андрій Сташевський, Ярослав Олексів, Сергій Карась (Україна), Микола Севрюков, Трофим Антіпов (Білорусь), Мілош Стоіменов (Сербія), Едуард Габніс (Литва) та інші.

Паралельно з конкурсними прослуховуваннями відбулася низка розмаїтих заходів: ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Музичне мистецтво ХХІ століття: історія, теорія, практика», методичний семінар професора Івана Єргієва (Одеса), концерти відомих музикантів – родини Зубицьких (які нещодавно грали на відкритті фестивалю «Поліська рапсодія» в нашому місті), київського квартету баяністів імені Миколи Різоля, Мілоша Стоіменова (Сербія), Егле Барткєвічюте (Литва-Франція), Владислава Пліговки (Білорусь), Дмитра Жарікова та Олексія Мурзи (Україна), музичних колективів м. Дрогобич.

З успіхом виступили в конкурсній програмі «PERPETUUM MOBILE» учні Шосткинської дитячої школи мистецтв Сергій та Валерія Сапун (клас викладача заслуженого працівника культури України Юрія Лози). Їх виступи відрізнялися високою майстерністю, яскравістю, артистизмом. Результат виявився дуже високим для конкурсу такого рівня: Сергій отримав перше місце, його сестра Валерія – друге. Разом з дипломами і медалями переможців вони отримали запрошення на профільні міжнародні конкурси до Білорусі та Італії. Тепер треба вирішити питання з придбанням якісного сучасного інструмента, бо в Європі інші стандарти… Місцева влада обіцяла допомогти матеріально.

До речі, для Сергія Сапуна квітень цього року виявився дуже вдалим: у перший день місяця він з успіхом відкривав Київський міжнародний марафон баянно-акордеонної музики, отримавши після виступу «браво!» та «біс!» від слухачів, а в останній (він грав конкурсну програму в Дрогобичі 30-го квітня) – високу оцінку журі.

Але наші юні музиканти не «спочивають на лаврах». Уже наприкінці тижня вони знову змагатимуться серед своїх однолітків на Всеукраїнському конкурсі виконавців на народних інструментах. Але це вже зовсім інша історія…
Побажаємо їм успіхів і високих досягнень!