30 березня 2014

Про Вадима Сергійовича Червова


Вадим Сергійович Червов (25.12.1930-08.04.2000) – український віолончеліст, заслужений артист України, лауреат премії ім. М.В.Лисенка, професор, один з фундаторів сучасної віолончельної школи в Україні.

Народився в Ярославлі. Музичну освіту здобув в Московській консерваторії (1947-1952 рр..) в класі Г.С.Козолупової та М.Л.Ростроповича. В 1951 р. став лауреатом ІІІ Всесвітнього фестивалю молоді та студентів в Берліні. В 1955 р. закінчив аспірантуру. Працював викладачем Центральної консерваторії Китаю.

Більше 40 років викладав, а з 1966 по 2000 очолював кафедру струнно-смичкових інструментів НМАУ ім. П.І.Чайковського. Серед його учнів – народний артист України І.Кучер, заслужені артисти України В.Гайдук, В.Пантелеєв, В.Шевель, В.Потапов, Г.Нужа.

Плідну педагогічну роботу В.С.Червов завжди поєднував з виконавською діяльністю. Неодноразово гастролював за кордоном – в Польщі, Німеччині, Югославії, Китаї, Франції. Виступав з сольними концертами, в складі тріо з Віталієм Сєчкіним (фортепіано) та Олексієм Гороховим (скрипка).

Його виконавське мистецтво було яскравим зразком високого професіоналізму, майстерності, самобутньої інтерпретації музичних творів різних епох – від старовинної спадщини до опусів сучасних українських композиторів.